Amazon legt bibliotheek open voor Kindle

Amazon breidt de biblioheekfunctionaliteit uit naar 11.000 bibliotheken in de Verenigde Staten. Kindle e-reader-bezitters kunnen nu rechtstreeks vanuit de aangesloten bibliotheken digitale boeken lenen en op hun Kindle lezen.

Het werkt kinderlijk eenvoudig. Leden van een bibliotheek zoeken op de website van hun bibliotheek het gewenste boek en krijgen het geselecteerde boek via wifi of usb op hun Kindle e-reader afgeleverd. De leenfunctionaliteit is aanwezig in iedere verschijningsvorm van Kindle dus ook in de Kindle-applicatie op een pc, Android of iOS, Blackberry en Windows Phone. Er is geen beperking aan het aantal boeken dat van een bibliotheek kan worden geleend.

De op de Kindle gemaakte aantekeningen kunnen via internet worden gesynchroniseerd. Deze blijven bewaard zodat een gebruiker ze weer heeft als hij het boek nog een keer leent of aanschaft.

De bibliotheken gaan zelf over welke digitale boeken ze uitlenen en wat ze voor het uitlenen van boeken in rekening willen brengen. Ook moetenze hiertoe overeenkomsten sluiten met de uitgevers. Over het verdienmodel voor de uitgevers heeft Amazon het niet. Twee van de zes grote Amerikaanse uitgevers willen vooralsnog geen e-boeken beschikbaar stellen aan bibiotheken.

Met het enorme succes van de e-readers in de VS is het potentieel voor het lenen van e-boeken enorm. Alleen al dit jaar worden er 15 miljoen e-readers in de Verenigde Staten verkocht.

Ook Sony heeft een bibliotheek-dienst in de Verenigde staten en ook Amazon-concurrent Barnes&Noble heeft met de eigen Nook e-reader een uitleensysteem.

Amazon heeft de bibliotheekfunctie al in april van dit jaar aangekondigd. In eerste instantie is het beperkt tot het uitlenen van studieboeken. Nu komt het leensysteem ook voor het grote publiek beschikbaar.

We zullen moeten afwachten wanneer het bibliotheeksysteem naar Europa overwaait.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten