Weblog of website: wat kiest u?

© CIDimport

Weblog of website: wat kiest u?

Geplaatst: 17 oktober 2006 - 11:10

Aangepast: 19 september 2022 - 13:33

Redactie ID.nl

Het bouwen en onderhouden van een eigen website of weblog groeit in populariteit. Volgens een onderzoek heeft inmiddels zo'n zeven procent van de vrouwen en vijf procent van de mannen een weblog. Volgens het blad Emerce ligt het totaal aantal weblogs in Nederland naar schatting inmiddels rond de 600.000. Vreemd?

Weblog of website: wat kiest u?

Het bouwen en onderhouden van een eigen website of weblog groeit in populariteit. Volgens een onderzoek heeft inmiddels zo'n zeven procent van de vrouwen en vijf procent van de mannen een weblog. Volgens het blad Emerce ligt het totaal aantal weblogs in Nederland naar schatting inmiddels rond de 600.000. Vreemd? Nou nee, het bijhouden van een website of weblog is een leuke manier om uw gedachten, hobby, werk of ander tijdverdrijf via internet met anderen te delen. Van de lezers van Computer Idee publiceert 75 procent van de lezers (nog) niet op internet. Benieuwd of dat gaat veranderen na het lezen van dit artikel. Computer Idee geeft praktische tips en helpt u bij het kiezen tussen een website of weblog.

Website versus weblog

Een website is een verzameling webpagina’s gegroepeerd onder een bepaalde webadres, de url (bijvoorbeeld www.computeridee.nl). Eigen pagina's veelal aangeduid met 'homepage', kunt u gerust ook een website noemen, zeker als die site verscheidene achterliggende pagina's bevat, want een homepage is eigenlijk de voorpagina van een website. Websites zijn in verschillende categorieën onder te verdelen. Dit wordt vooral bepaald door de inhoud van de website en de manier waarop die inhoud op een website wordt gepresenteerd.
Een weblog is een bepaald type website, gekenmerkt door zijn vorm en inhoud. Het is eigenlijk een soort digitaal dagboek waarbij de informatie in chronologische volgorde (van nieuw naar oud) wordt gepresenteerd. En omdat het om een soort dagboek gaat, moet een weblog ook regelmatig worden bijgewerkt. Dit betekent dat, anders dan bij veel andere typen website, voor het bijhouden van een weblog eigenlijk ieder dag wat tijd moeten worden vrijgehouden. Bovendien is een weblog zo ingericht dat bezoekers een zichtbare reactie kunnen achterlaten en dat het reageren hierop de eigenaar wat tijd zal kosten. Kortom, persoonlijk en interactief. Ook bij een 'gewone' website kan steeds nieuwe informatie worden toegevoegd. De nadruk ligt echter op de reeds (en steeds) aanwezige (basis)informatie en er is zelden sprake van een chronologische volgorde. Hier zit de meeste tijd in het maken van de website, en minder in het bijhouden ervan.
Weblogs komen voor in veel verschillende soorten en maten. Veel blogs, de bijnaam van weblog, begeven zich op persoonlijk vlak en ontstaan bijvoorbeeld uit een hobby. Iemand die veel reist heeft een 'travellog'. En iemand die gewoon een beetje zijn hart wil luchten houdt een 'lifelog' bij; een online dagboek waarin hij/zij de gebeurtenissen van het dagelijks leven beschrijft. Een relatief nieuwe variant is de 'moblog', een weblog waarbij de nieuwe toevoegingen bestaan uit foto's die zijn gemaakt en verstuurd vanaf een mobiele telefoon. Dit kan onder meer via www.moblog.nl.

Zelf aan de slag

Kiezen: weblog of website?

De keus tussen een weblog en website moet u maken voordat u overweegt hoe u ermee aan de slag gaat of hoe u het internet wilt verrijken. Met het inventariseren van uw wensen kunt u globaal inschatten wat het beste bij u past.

  • Een weblog is meer iets voor mij want:

  • Ik beschik vaak over allerlei leuke dingetjes (tekst, beeld, etc) die ik graag wil delen

  • Ik heb altijd wel iets nieuws te melden

  • Ik vind het leuk om op de reacties van bezoekers te reageren

  • Een website is meer iets voor mij want:

  • Ik wil er eenmalig tijd aan besteden, maar daarna zo af en toe

  • Ik heb wel genoeg te melden, maar liever niet iedere dag

Een weblog kunt u op verschillende manieren beginnen. Het makkelijkste is om dit on-line bij één van de aanbieders te doen. Bekende Nederlandse voorbeelden waar u gratis uw eigen weblog kunt maken zijn: web-log.nl, spaces.live.com en blogger.com. Overal is het een kwestie van aanmelden, inloggen en meteen beginnen. U kunt zelf in grote lijnen bepalen hoe het weblog eruit gaat zien. Bij eventuele vragen maakt u gebruik van de FAQ of Helpfunctie. En als u toch nog problemen hebt, dan zijn vaak andere gebruikers wel bereid om u een handje te helpen. Het grote voordeel van het onderbrengen van uw weblog bij een aanbieder is dat u binnen een paar minuten klaar bent. Nadelen zijn er ook: omdat u bij het bouwen alleen kunt kiezen uit kant-en-klare sjablonen en stijlen bestaat er een grote kans dat uw weblog lijkt op dat van de digitale buurman.
Voor mensen die zelf willen bepalen hoe hun weblog eruit komt te zien en niet bang zijn voor technische hindernissen, is het mogelijk er zelf eentje bouwen. In dat geval moet u een stukje serverruimte reserveren en hierop programmatuur installeren, waarmee u uw eigen weblog gaat ontwerpen. Voorbeelden zijn: Wordpress (wordpress.com) , Textpattern (textpattern.com) of MovableType (movabletype.nl). Er zijn zowel gratis als betaalde oplossingen.
Ook het bouwen van een 'gewone' website kan op verschillende manieren. De meeste internetaanbieders bieden hun abonnees enige serverruimte waarop zij hun creatie kunnen parkeren. Voor het construeren zijn verschillende betaalde en gratis webeditors. Met zo'n editor geeft u aan hoe u het wilt hebben en het programma vertaalt dit in html, de code die het uiterlijk van de pagina bepaalt. First Page 2006 van Evrsoft (www.evrsoft.com) is zo'n gratis programma om webpagina’s te maken. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier uitstekend mee uit de voeten.
Het is – net als bij weblogs – ook mogelijk om gemakkelijk online een website te maken. Dit kan onder meer op www.lycos.nl, waar u gratis aan de slag kunt met de speciale online webeditor die het u makkelijk maakt. U kunt een voorbeeldsite selecteren en onder andere zelf uw kleuren kiezen. Verder zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Bij problemen schakelt u de hulp van een Super User in. Dat is iemand die zelf een website bij Lycos heeft en al een stukje ervaring heeft opgebouwd.

Zelf hosten

Zoals reeds eerder gemeld geven veel internetproviders hun abonnees een stukje webruimte waar ze een website kunnen plaatsen. Vaak hebt u dan wel een lastig te onthouden domeinnaam zoals www.internetprovider.nl/members/~ajcdijkstra . Daar kunt u wat aan doen door een makkelijke domeinnaam te kiezen bij bijvoorbeeld www.dedijkstraatjes.nl en dit adres door te laten verwijzen naar uw website. U krijgt er dan ook een bijpassend emailadres bij. Dit kan gratis met reclame, en betaald zonder reclame. Gratis webspace van de internetprovider is echter meestal niet geschikt om ingewikkelde weblogsoftware te installeren. Wel kunt u er normale html-pagina's parkeren. Hebt u geen webruimte (bijvoorbeeld omdat u Direct adsl hebt van KPN) dan kunt u al vanaf ongeveer 15 euro per jaar elders webruimte huren. Daar komen dan nog wel de kosten van de domeinnaam bij (jaarlijks ca. 11 euro). Bij www.webhosters.nl kunt u verschillende aanbieders vergelijken op prijs en kwaliteit. U kunt hier klantervaringen bekijken en overzichtelijk zien welke diensten worden geleverd. Tip: wilt u software installeren om daarmee bijvoorbeeld een eigen weblog te beginnen? Controleer dan goed om welke specificaties de software vraagt voordat u zich aanmeldt voor een webhostingpakket.

Do's en don'ts

Vijf top-tips

Bent u klaar om aan de slag te gaan? Computer Idee geeft u vijf handige tips!

  1.  

  • 1. Houd de lay-out van de pagina eenvoudig en overzichtelijk en maak het de bezoeker makkelijk uw teksten te lezen.

  • 2. Maak de teksten, zinnen en paragrafen niet te lang. Houd maximaal zo’n 15 woorden per zin en zo'n 100 tot 150 woorden per paragraaf aan. Wissel korte en lange zinnen af.

  • 3. Maak gebruik van foto's of andere afbeeldingen om de teksten te illustreren en de website aantrekkelijker te maken; het oog wil tenslotte ook wat.

  • 4. Prikkel de bezoeker uw website verder of vaker te bekijken. Voeg bijvoorbeeld interactieve elementen aan de site toe: zorg dat de bezoeker kan reageren, e-mailen of aan een quiz kan meedoen.

  • 5. Maak er geen kermis van. Hou het aantal kleuren (max.3 á 4) en bewegende afbeeldingen beperkt en gebruik niet allerlei verschillende lettertypen (max.2) door elkaar heen.

  1.  

U zult niet de eerste zijn die best een website of weblog wilt hebben, maar eigenlijk niet weet wat er daadwerkelijk op moet komen. Kijk in dat geval eerst naar wat anderen zoal doen. In principe is alle informatie bruikbaar voor plaatsing op internet, afhankelijk van uw smaak en interesses en als het natuurlijk niet illegaal is. U kunt uw zielenroerselen delen met de rest van de wereld. Of als u een passie hebt voor postzegels, daarover publiceren en delen met andere verzamelaars. Zelfs uw kopje koffie in de ochtend kan de moeite waard zijn om over te schrijven. Zeker als u er iets grappigs of anderszins opvallends over kunt melden. Vergeet niet dat veel mensen uw teksten onder ogen kunnen krijgen; een spellingcontrole kan dus geen kwaad. Wat u op internet vindt –bijvoorbeeld een leuk filmpje of een handig programma – kunt u ook delen via uw website. Daarbij moet u wel rekening houden met de regels van auteursrechten. Wat u vooral níet op uw website of weblog moet zetten zijn uw persoonlijke gegevens. Het spreekt voor zich dat u uw creditcardnummer niet online plaatst, maar ook uw huisadres of telefoonnummer leent zich niet om op een website te plaatsen. Alleen wanneer u een website voor een bedrijf bijhoudt, zet u deze gegevens op een aparte pagina met contactgegevens.
Wees voorzichtig wanneer u uw e-mailadres op uw website te plaatst: spammers gebruiken speciale software waarmee deze emailadressen worden opgespoord.Voorzie uw website of weblog liever van een zogeheten mailformulier .Hiermee kunnen bezoekers via een speciale pagina contact met u opnemen en maakt u uw mailadres onzichtbaar.

Denk om het copyright!

Als u foto's of afbeeldingen maakt of teksten schrijft, vallen deze onder de Auteurswet. Dit betekent dat uw werk auteursrechtelijk beschermd is. Dit houdt dus ook in dat u andermans creatie(s) niet zomaar zonder toestemming openbaar mag maken. U kunt wel uw interpretatie
van bijvoorbeeld een artikel weergeven, maar niet het artikel letterlijk overnemen. Althans, niet zonder toestemming van de oorspronkelijke auteur. Citeren mag wel, mits u de bron vermeldt of een link plaatst naar de plek waar u dit vandaan hebt gehaald.
Let bij het maken of verfraaien van uw website ook op het gebruik van plaatjes of foto's. Ook hiervoor geldt dat u niet zomaar iets bruikbaars van een ander mag lenen. Maak voor zover mogelijk uw eigen beelden – bijvoorbeeld met behulp van de digitale (telefoon) camera – of neem anders eens een kijkje op cliparts.pagina.nl of clipart.zoeksite.nl waar veel gratis beeldmateriaal te vinden is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten