Twee jaar terug introduceerde Sitecom zijn speciale Gaming Router. Deze router bevatte hardwarematig pakketmanagement en de wifi draft n-technologie. De router werd goed ontvangen door de gamegemeenschap, maar nu de officiële n-standaard een feit is, wordt het natuurlijk tijd voor een fatsoenlijke opvolger.

De Gaming Router II is natuurlijk voorzien van de officiële wireless-n-standaard, maar heeft daarnaast ook nog andere features die hem interessant maken. Zo beschikt hij over zowel de 2,4GHz als de 5GHz-frequentieband, die simultaan gebruikt kunnen worden. De 5GHz-frequentieband is veel minder druk bezet en is daardoor beter geschikt voor het streamen van bijvoorbeeld hd-materiaal. Een andere nieuwe feature is de usb2-poort op de router. Hierop kunt u een usb-stick of externe harde schijf aansluiten, zodat u bestanden kunt delen over het hele netwerk. Het is alleen wel jammer dat deze feature alleen maar fat32 ondersteund en geen ntfs. Het nut van deze poort is hierdoor beperkt. Nog een feature die zijn voorganger ontbeerde, was een heuse aan- en uitknop. Sitecom merkte op dat naar deze basale functie veel vraag was en heeft deze dus bij de Gaming Router II geïmplementeerd.

Verder is de Gaming Router II voorzien van allerlei andere technologieën en features die we ook al in de eerste Gaming Router zagen. Zo is ook de Gaming Router II weer uitgerust met de Stream Engine-chip van Ubicom. Deze chip analyseert alle netwerkpakketten en verdeelt deze in categorieën. Gamegerelateerde netwerkpakketten krijgen standaard voorrang, zodat u tijdens het online gamen geen last hebt van de downloadactiviteiten van anderen op uw netwerk. Anderen routers kunnen dit ook softwarematig via QoS (Quality of Service), maar bij de Gaming Router II is dit dus hardwarematig geregeld. Via uitgebreide regels kunt u zelf ook poorten, protocollen en ip-adressen instellen die voorrang moeten krijgen of juist niet. Dit is echter wel geavanceerd netwerkbeheer en het verdiepen in het reilen en zeilen van netwerkinstellingen is vereist om dit correct te gebruiken.

Verder kent de Gaming Router II heel veel instellingen. U kunt meerdere wifi-profielen aanmaken en zowel het 2,4- als het 5GHz-netwerk zelfstandig instellen. Ook kunt u gebruikmaken van wps (wifi protected setup), waarmee u met een simpele druk op de knop een beveiligd netwerk kunt instellen. Overigens hebt u om gebruik te maken van het 5GHz-netwerk wel een w-lan -adapter of dongle nodig die deze snelheid aankan. Deze is niet standaard meegeleverd, wat we wel een beetje jammer vinden. Het is immers niet vanzelfsprekend dat iedereen zo'n dongle heeft. Ook bedraad staat de Gaming Router II zijn mannetje. Alle ethernetpoorten zijn namelijk gigabitpoorten, wat binnen uw lokale netwerk een behoorlijke snelheid garandeert, mits u natuurlijk gebruikmaakt van een gigabitgeschikt netwerk.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zeer uitgebreid

  • simultaan dualband

  • snel

  • usb2-poort ondersteunt max fat32

  • geen 5GHz-dongle meegeleverd

De Gaming Router II is een mooie, zeer uitgebreide router die dankzij de hardwarematige Stream Engine -chip met name geschikt is voor online gamers. Echter zijn gamers die voornamelijk alleenheerser zijn op de breedband en geen uitgebreide downloaddiensten aan het werk hebben net zo goed af met elke andere 300n-router met gigabitswitch. Wellicht ten overvloede, maar offline gamers hebben natuurlijk weinig met de router te maken en voor hen is de routerkeuze minder belangrijk.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten