In 1983 stuurde Commodore de Commodore 64 de wereld in. Een revolutionaire pc die de concurrentie op vele vlakken ver voor was. De Asus EeeKeyboard PC geeft ons een beetje dat nostalgische gevoel. Is het net zo revolutionair?

De basis van het de EeeKeyboard is een Intel Atom-platform. De single core, hyper threaded Atom N270-processor is helaas nog wel op het oude Intel 945GSE-platform ‘geprikt’. Kortom: u kunt geen hd-films bekijken met deze EeeKeyboard. Jammer, want er zit wel een hdmi-poort op en het is zelfs mogelijk via uwb (Ultra Wide Band) hdmi-data door te sturen naar een hd-tv. Een techniek die perfect werkt, zo merken we later.
Aan de rechterkant van het toetsenbord-pc’tje zien we nog een 5-inch touch screen. Deze is ook als mousepad te gebruiken, wat erg prettig is als u op een groot scherm gaat werken. Als we verder kijken, zien we nog een d-sub uitgang voor analoge beelduitvoer, wifi-n, 100mbit lan, 16 of 32GB ssd-geheugen, een drietal usb-2.0 ingangen, een prettig tikkend toetsenbord en tenslotte een ingebouwde accu om draadloos te kunnen werken.
Hoewel het niet heel veel nut heeft om een Atom te benchmarken – ze scoren allemaal gelijk – willen we u de prestaties van deze EeeKeyboard niet onthouden. In 3DMark 2006 – Vantage draait niet op een Atom met 945-chipset – scoort de Asus 99 puten, net als alle andere Atoms. In PCMark 2005 zien we 1677 punten: prima voor een Atom en waarschijnlijk te danken aan de ssd.
Asus heeft ervoor gekozen Windows XP te installeren op deze EeeKeyboard. Over Windows gooit Asus vervolgens een skin waardoor de gebruiker een soort iPhone-achtige interface voorgeschoteld krijgt. Asus schotelt de gebruiker een aantal categorieën voor: web, entertainment, instellingen, educatie en informatie. Deze tabs zijn onderaan de interface te vinden. Een tikje op de categorie laat het scherm schuiven, waardoor de juiste programma’s op het schermpje komen. Elk scherm kan maximaal negen programma’s bevatten. Zijn er meer, dan verschijnt er boven de categorieën een klein pijltje waarmee u kunt bladeren. De interface ziet er prima uit en werkt gemakkelijk, intuïtief en snel.
Wat we wel jammer vinden is dat sommige widgets, zoals Youtube, niet op het scherm passen. De widget is niet meer dan een linkje naar Youtube – wat op zich niet erg is – maar de filmpjes passen niet op het 5” touchscreen. En dat kan natuurlijk niet. We hopen dat Asus daar nog wat aan gaat doen.
Het verzenden van beeld via ‘wireless hdmi’ werkt uitstekend. We hoeven alleen maar de ontvanger aan te sluiten op het hd-scherm en klaar is Kees. Het werkt echt zo gemakkelijk. De beeldkwaliteit is overigens ook prima. We zien geen compressie-artifacten als we kritisch naar de Windows-desktop kijken of foto’s bekijken. Video oogt ook prima. Nogmaals: het is jammer dat we geen hd-video’s kunnen bekijken, want dat zou dit apparaat echt compleet en nuttig maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Mooi gemaakt

  • Uniek

  • Compleet

  • Zeer beperkte mogelijkheden

  • Verouderd platform

De Asus EeeKeyboard is een mooi gefabriceerd apparaat. En toegegeven: de Atom N270 voelt vlot aan in combinatie met de ssd. Sneller dan we gewend zijn van een Atom-product. Echter, wat wij ons een beetje afvragen is: wie gaat dit gebruiken? En vooral: hoe gaat u het gebruiken? Want, eigenlijk zien we geen nut meer voor een ‘ouderwets’ Atom-platform dat geen hd-materiaal kan afspelen. Dat zou namelijk één van de zaken zijn waarvoor de EeeKeyboard ideaal ingezet zou kunnen worden. Hoewel de EeeKeyboard dus mooi gemaakt is, is het technisch gezien een verouderd product. En dat vinden we erg jammer: Asus is overduidelijk ‘outside the box’ aan het denken en daar zijn we bij PCM een groot voorstander van. We hopen daarom dat Asus doorgaat met dit concept en in de volgende versie gebruik maakt van een platform wat wél hd-materiaal kan renderen.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten