De gemiddelde quad core verstookt toch wel rond de 100 watt als hij aan het werk wordt gezet. Dat is niet heel prettig als u een krachtige htpc of server wilt samenstellen. AMD heeft een interessante oplossing: de e-serie. Super energiezuinige processoren die wel over de nodige spierballen beschikken. Wij kijken naar de nieuwe Athlon II X4 610e.

De e-serie is niet nieuw. Wat wel nieuw is, zijn de hogere kloksnelheden die AMD weet te realiseren bij de quad cores. De Athlon II X4 610e weet 2400 Mhz te halen. En dat met een tdp van slechts 65 watt!

Lagere spanningen


AMD weet het wattage zo laag te houden, vanwege de lagere spanning waarop de cores werken: 1,15 volt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AMD Phenom II 965 die tot 1,5 volt mag gebruiken. Door het veel lagere voltage, daalt ook het energieverbruik en tevens de warmte uitstoot. En dat is natuurlijk erg interessant voor de bezitters van bijvoorbeeld een htpc.

Snappy performance


De Athlon doet het, in tegenstelling tot de Phenom II-serie, zonder L3 cache, wat soms voelbaar is bij zwaardere bewerkingen.
We hebben de Athlon gecombineerd met een Asrock 880GX Extreme 3-moederbord, 4GB ddr3-1600 geheugen van Kingston, een HD4870 en een 150GB Velociraptor. Opvallend is hoe heerlijk responsief het systeem werkt. We hoeven nooit te wachten op het openen van programma's en het installeren van onze benchmarksoftware gaat heerlijk vlot.
Als eerste draaien we Cinebench R10. De Phenom II heeft hier door de aanwezigheid van L3-cache een voordeel over de Athlon, maar de budget-cpu weet zich kranig te weren. We zien 9765 punten.
In PCMark Vantage is het gat wel wat groter: 6627 punten voor de Athlon: 10 procent minder dan een gelijkwaardig geklokte Phenom. In 3DMark is het verschil minimaal. We zien een score van 8714 voor de Athlon. De cpu-score is met 8458 punten precies gelijk. Blijkbaar heeft deze benchmark niet zoveel voordeel bij het level-3 cache.

Prijs en prestaties


De Athlon scoort niet slecht in onze benchmarks en we voelen tijdens het werken met het benchmarksysteem geen vervelende vertragingen. Echter, een blik in de prijslijst leert ons dat er vlottere cpu's te krijgen zijn voor minder geld. En daar zit het 'probleem' bij de e-series. Deze hebben per definitie een minder gunstige prijs/prestatie-verhouding dan hun standaardbroertjes. De Athlon 610e kost meer dan de 640. Daarmee is de prijs/prestatie ratio een beetje zoek. U moet dus écht op zoek zijn naar een zuinige, koel draaiende processor én vlotte processor, wil de e-serie in aanmerking komen.

Overklokken


Het lage tdp van de e-serie kan heel interessant zijn voor overklokkers. De grootste vijand is namelijk hitte. En omdat de e-serie koeler draait, is het overklokpotientieel doorgaans groter. Wij hebben de proef op de som genomen met een Asrock 890GX-moederbord. De Athlon II 610e hebben we zonder veel problemen op 3720 Mhz gekregen. Geen slechte score, al klokt de Phenom II 905e een stukje beter!PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Vlot genoeg

  • Superzuinig

  • Koel

  • Klokt goed

  • Prijs

De Athlon II 610e is een heel interessante, zuinige processor voor bijvoorbeeld een htpc.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten