abonneren

VLC for iOS

Het populaire gratis VLC media player was meer dan twee jaar lang afwezig in de App Store van Apple, maar is sinds deze zomer weer verkrijgbaar. De nieuwe 2.0-variant is van de grond af opgebouwd en bevat allerlei nieuwe extra’s.

PCM Beoordeling

Voordelen

  • veel manieren om bestanden in mediatheek te laden
  • gratis

Nadelen

  • moeite met overzetten van sommige films

Ga naar website van de fabrikant

Voor de duidelijkheid: het was niet vanwege vervelende afgunst dat Apple VLC uit de App Store verwijderde. Dat gebeurde op verzoek van een van de hoofdontwikkelaars van de desktop-VLC, omdat de appmakers zich hadden gecommitteerd aan de regels van iTunes. Die regels waren in tegenspraak met de verplichtingen van de opensource GPL-licentie die VLC gebruikt. De nieuwe app is van de grond af opgebouwd en heeft ook een heel nieuwe licentie, zodat er geen juridische belemmeringen meer zijn.

Uiterlijk mag de app nog enigszins op de eerste VLC voor iOS-versie lijken, maar VLC voor iOS 2.0 heeft wel degelijk andere en nieuwe opties. Zo is het in de nieuwe versie mogelijk om avi- en mkv-bestanden af te spelen, kan je een codeslot instellen en ondersteunt het programma nu ook rare taaltypes als Grieks, Cryrillisch en Vietnamees (voor wat het waard is).

Belangwekkender zijn echter de mogelijkheden om content gestreamd te kijken. Je kunt een netwerkstream openen, nadat je zo’n stream op je pc aan het werk hebt gezet. Daarnaast is het programma geïntegreerd met Dropbox. Bestanden die je in Dropbox plaatst, kan je direct in de speler afdraaien. Verder is het eenvoudig gemaakt om bestanden naar de mediabibliotheek van VLC te verhuizen. Nieuw is bijvoorbeeld de wifi-uploadfunctie. Schuif het palletje en tik het opgegeven adres in op een desktopcomputer waarop content staat. Sleep de bestanden die je wilt kijken in je browser en ze komen in de VLC-mediatheek terecht. Ook kan je downloaden van een webserver.

De speler zelf is prima. Je kunt enige aanpassingen doen aan het contrast, helderheid en tint. Er zijn echter ook wel minpunten. Zo duurt het vaak wel even eer er een bestand is geüpload naar je iPad. Ondertiteling kan (nog?) niet worden aangebracht en ook mislukken filetransfers nog wel eens – geen goede reclame voor de app. Pluspunt is wel dat VLC gratis is, net als z'n desktoptegenhanger.

Lees ook

Aangemaakt: 3 jaren,4 maanden geleden, door: Redactie PCM

Category: iOS

Tags: vlc