Usenet onder vuur van Stichting Brein

News-Service.com heeft de rechtszaak verloren die Stichting Brein tegen het bedrijf heeft aangespannen. Stichting Brein eiste dat News-Service.com alle auteursrechtelijk beschermde content van zijn servers weert.

Ondanks dat News-Service.com enkel toegang tot Usenet levert en gebruikers berichten op Usenet plaatsen en er vanaf halen, is de rechtbank van mening dat News-Service.com desalniettemin deze berichten ook zelf kopieert en aanbiedt.

Deze uitspraak kan vergaande consequenties hebben, niet alleen voor het voortbestaan van News-Service.com als bedrijf maar ook voor Usenet als internetdienst.

News-Service.com heeft als verdediging naar voren gebracht, dat het bedrijf alleen de technische doorgifte van de berichten regelt volgens de procedures die voor Usenet gelden. Het bedrijf heeft geen enkele bemoeienis met de aard of de inhoud van de berichten die Usenet-gebruikers met elkaar uitwisselen.

Het is technisch zowel als economisch onhaalbaar om de 5 tot 20 miljoen berichten die dagelijks worden uitgewisseld te controleren op inhoud. Daar komt nog bij dat er geen geautomatiseerde manier bestaat om te bepalen of een Usenet-bericht auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat en of voor verspreiding wel toestemming is verkregen. Het bedrijf ziet dan ook niet hoe aan het vonnis te voldoen en zegt daarmee dat het vonnis direct het voortbestaan van het bedrijf bedreigt. Het is daarmee ook een bedreiging voor Usenet in zijn totaliteit.

News-Service.com is een van de grootste Usenet-providers in Europa. Het bedrijf beraad zich nog op vervolgstappen naar aanleiding van het vonnis van de Amsterdamse rechtbank.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten