Microsoft geeft een toelichting op de plannen voor het aanpassen van het opstartproces van Windows 8. Dit is noodzakelijk voor het gebruik van Windows op tablets. Ook werd het volgens Microsoft wel eens tijd om de bezem door het historisch vergroeide bootproces te halen.

Het nieuwe bootproces moet de ‘persoonlijkheid’ van Windows 8 reflecteren; snel vloeiend en aantrekkelijk. De interface is dus erg verwant aan de Metro-interface van Windows 8 zelf. Voor een tablet is het niet langer acceptabel dat er een muis en toetsenbord nodig zijn om Windows te installeren. Hiertoe worden de mogelijkheden van UEFI benut. UEFI staat voor Unified Extensible  Firmware Interface, een aanpasbare uitbreiding van het aloude BIOS.

Het bootproces wordt flink geoptimaliseerd. Zo krijgen we geen zelftestberichten meer te zien. Het logo van de fabrikant blijft het hele opstartproces zichtbaar tot het inlogscherm van Windows in beeld komt.

Ook al is Windows nog niet gestart, het apparaat kan al wel meteen via het aanraakscherm worden bediend. De opstartopties komen in een overzichtelijk scherm waarbij het bijvoorbeeld makkelijk is aan te geven om van een usb-stick te booten. De command-prompt is ook nog steeds benaderbaar en heeft een soft-keyboard, zodat op een tablet geen toetsenbord nodig is om met kommando-regels te werken.

 

Geen Linux-boot?
Niet iedereen is even blij met plannen zoals die tot nu toe zijn bekendgemaakt. Zo kan de nieuwe UEFI-boot ook worden gebruikt om het booten van alternatieve besturingssystemen zoals Linux te weren.

Zo ziet Matthew Garret van Linux distributeur Red Hat liever geen screenshot van een dual-boot van Windows waar Linux afwezig is. Met de nieuwe UEFI-boot zou Microsoft het booten van alternatieve besturingssystemen kunnen weigeren.

Hij schrijft in zijn blog dat Microsoft het hele bios dicht kan timmeren op voorgeïnstalleerde systemen, waarbij het zelfs onmogelijk kan worden om een gekocht Windows-exemplaar uit de winkel te kunnen draaien op een voorgeïnstalleerd systeem. In dat geval ben je afhankelijk van de leverancier van je systeem voor het toelaten van een installatie van een nieuw besturingssysteem.

Microsoft heeft nog niet officieel gereageerd, maar er is nog nog geen reden tot paniek. Windows 8 is immers nog niet klaar. Wel is het verstandig dat gebruikers die Linux willen gebruiken op Windows 8-systemen de ontwikkelingen goed de gaten houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten